A magabiztos férfi

Önbizalom fejlesztés a gyakorlatban

Határtalan önbizalom

A határtalan önbizalom elérhető!

Az önbizalom lépcsői

Sokat hallani arról, hogy az életben az egyik legfontosabb dolog az önbizalom, amely segítségével bármit elérhetsz, legyen az nők, pénz, presztízs vagy tudás. A mai világban mindannyian magabiztosnak és kiegyensúlyozottnak szeretnénk látszani, akár a sikeres emberek, akikre mindenki fölnéz. Tapasztalatom alapján ezt sokan valami elvont, nem fejleszthető dolognak tartják: valaminek, ami vagy bennünk van, vagy nincs. Aztán vannak, akik már hisznek abban, hogy ez alakítható, de bizonyos okok miatt még sincsenek megelégedve magukkal. A harmadik kategóriába azok tartoznak, akiknek megingathatatlan az önbizalmuk. Ők a gyakorlatban is sikeresen érvényesítik magukat. Cikkem e harmadik kategóriának nem fog semmi újat mondani, így abban az esetben, ha te ebbe a kategóriába tartozol, akkor gratulálok, elérted azt a szintet, amire mindenki vágyik, nem szükséges tovább olvasnod. Ám ha te akár az első, akár a második kategóriába tartozol: még nem vagy teljesen megelégedve a kisugárzásoddal, esetleg vannak helyzetek amikor alacsony az önbizalmad, nem tudod, hogy mit mondj, akkor van egy jó hírem! Ez a cikk hasznos, a mindennapokban is alkalmazható gyakorlatokkal fog segíteni neked, hogy magabiztosan tudd élni az életedet és több sikert vonzz be. Na de térjünk a lényegre! Ha te is olvastál valaha személyiségfejlesztő könyveket, bizonyára ismerős lesz a következő megállapítás:

Minden fejben dől el!

A csapból is ez a mondat folyik. Ez alapján mára minden olvasónak sziklaszilárd belsőjátékkal, és egy erős, boldog férfi képével kellene rendelkeznie. Ám ez nem így van! Forgatva az önbizalom fejlesztés témakörét tárgyaló könyveket megtapasztalhattad, hogy egy rövid ideig valóban érezted a bennük leírtak pozitív hatását, ám ahogy az élet ment előre, valahogy az egész elhalványodott. Minden visszatért a régi kerékvágásba, mintha semmi sem változott volna. Vizsgáljuk meg ezt kicsit közelebbről! Mi történt a könyv elolvasása után? Ezt a jelenséget a rendrakáshoz tudnám hasonlítani. Szépen elpakoltunk a szobánkba, minden tökéletesen a helyén volt, mi pedig elégedetten hátradőltünk, hiszen megkaptuk a várt eredményt. Aztán pár hét múlva arra leszünk figyelmesek, hogy ismét olyan az asztalunk, mintha forgószél járt volna rajta és a ruháink a földön hevernek. Látszólag az egész erőfeszítésünk hiábavaló volt. Kezdhetjük újra az egészet. Ugyan ez a helyzet az önfejlesztéssel is. Az egyszer elolvasott és pár napig gyakorolt alapelvek helyre rakják a gondolkodás módod és egy ideig elégedett leszel. De ez még nem biztosít tartós sikert! Akkor most nem működik az elmélet? – vetődik föl jogosan a kérdés. Engedd meg, hogy megnyugtassalak: az elmélet hibátlanul működik és sokaknak segített a vágyott önbizalom eléréséhez! Hogyan?

Döntsd el mennyit érsz!

Ahhoz, hogy rendbe rakd magad, úgy gondolom, hogy szükséged van arra, hogy meghatározd:

 • Mennyit ér az időd?
 • Mennyire tartod magad vonzó férfinek?
 • Hány közeli barátod van?
 • Milyenek ők?

 Most beszéljünk a vágyakról! Egy bölcs ember azt tanította nekem, hogy ahhoz, hogy elérj egy célt, pontosan körül kell határolni azt, hogy az teljesen konkrét legyen. Pl.: ez nem jó: “sok pénzt szeretnék/gazdag szeretnék lenni”. Mindenki sok pénzt szeretne, amivel nincs is semmi probléma, ám ennél egy kicsit pontosítani kell ezen a vágyon. Pl.: “szeretnék 10 millió forintot az elkészített alkalmazásomból idén szeptemberre”. Vegyük észre a két mondat között a jelentésbeli különbséget.

Az első mondat:

 • Általánosságban beszél.
 • Nem utal konkrét tervekre.
 • Nem szab időhatárt magának.

Úgy is megfogalmazhatnánk ezt, hogy “valamikor valamiből sok pénzt szeretnék”. Tehát ezek alapján lehet, hogy 100 év múlva szénlapátolásból gazdag lennél. Nem túl bíztató igaz?

Nézzük a második mondatot:

 • Meghatározza, hogy mennyi pénzt vár.
 • Meghatározza az eszközt, amivel el akarja érni ezt az összeget.
 • Időkorlátot szab.
Az önbizalom tette Hrison Fordot Han Solová

Megfelelő önbizalommal bármire képes vagy.

Az első példával szemben itt az illető képes egy konkrét célt leírni, ami remek kiindulási alap tud lenni a számára. Ilyen egy jó cél: mérhető, nyomonkövethető és kellő kitartással -ha nem teljesen elrugaszkodott- megvalósítható. Ennek szellemében most kérlek fogj egy tollat, és írásban válaszolj a következő kérdésekre:

1., Csajozás:
Mi a célom a nőkkel való ismerkedésben?

 • Mit tudok tenni, hogy ezt elérjem?
 • Milyen gyakran fogom ezt csinálni?
 • Mi a legnagyobb félelmem a nőkkel kapcsolatban?
 • Hogyan tudom ezt legyőzni?

2., Anyagiak:
Mennyi pénzt szeretnék keresni?

 • Mi az a számomra legalkalmasabb elfoglaltság, amivel ezt az összeget megkereshetem?
 • Mennyi időráfordítással tudnám ezt megtenni?
 • Szeretem-e a munkámat (ha van)?
 • Elégedett vagyok vele?
 • Milyen alternatív lehetőségeim vannak?
 • Mire költeném a megkeresett pénzem?

3., Kapcsolatok:
Milyen minőségű kapcsolataim vannak?

 • Mennyi időt töltök a családommal/barátaimmal?
 • Elég-e ennyi? Ha nem, hogyan növelhetem?
 • Olyan emberek vannak az életedben, akik előre visznek?
 • Mit teszel annak érdekében, hogy több ilyen legyen?

Tényleg írd le ezeket és tiszteld meg magad azzal, hogy teljesen őszinte vagy! Ezek nem könnyű kérdések, de azzal, hogy ezt leírod, és kiteszed a szobádba egy látható helyre folyamatos motivációt fogsz nyerni, minden egyes alkalommal, amikor ránézel. Fontos tudnod, hogy ha elakadsz, nem találsz választ valamelyik kérdésre, akkor is létezik segítség, legyen az csajozás, pénzszerzés vagy a kapcsolataid fejlesztése. Ezek voltak azok a gondolatok, amit valószínűleg az önfejlesztő könyvekben is megtalálsz. Lépjünk eggyel tovább!

Hogyan érhetünk el tartós önbecslést? – avagy az önbizalom megszilárdítása

A legtöbb ember az olvasott/tanult gyakorlatokat csak rövid ideig használja, emiatt ha még ideiglenesen fejlődést is ér el, hosszú távon szinte semmilyen pozitív javulást nem fog tapasztalni. Hányszor hallottuk már: “a lényeg a rendszeresség”. Úgy gondolom, hogy a kellő önbizalom csak folyamatos cselekvéssel tartható fenn. A legtöbb önbizalom növelő tréning is a tetteken alapszik. A múltunk meghatározza azt, akik most vagyunk. Minél több olyat tettél ezelőtt amire büszke vagy, annál magasabb az önbecslésed és ebből fakadóan annál határozottabban ki tudsz állni az érdekeidért. Adj magadnak minden nap időt arra, hogy letisztázd mik a céljaid másnapra, a hétre és hosszútávon. Én naplóban vezetem ezeket és másnap kipipálom amiket megcsináltam a napi céljaim közül. Aztán amikor minden reménytelennek tűnik, akkor fellapozom, és látom, hogy mi mindent megtettem saját magamért. Minél tisztábban látod a céljaidat, annál jobban ösztönözve leszel, hogy azt elérd, és ha elérted, annál büszkébben tudsz majd a tükörbe nézni. Ne felejtsd el gyakran tudatni magaddal, hogy a legértékesebb ember te vagy az életedben. Te és egyedül te döntesz affelől, hogy mivé formálod magad. A jelenben elkövetett cselekedeteid határozzák meg a jövődet, az énképedet. Ha már itt járunk…

Cselekedj!

Soha nem az a kérdés, hogy el tudsz-e érni valamit, hanem az, hogy hogyan? Mindig a megoldást keresd, ne azt, hogy miként tudod kikerülni a problémát! Látsz egy szép nőt az utcán? Mondd meg neki, hogy szépnek tartod! Ne félj kifejezni az érzéseid, ne félj meglepni az embereket! Kissé klisésen hangzik, de minél pozitívabban állsz az emberekhez, ők is annál pozitívabban fognak hozzád állni. Ha rámosolyogsz valakire, ő ösztönösen vissza fog mosolyogni. Tartsd észben: ha jó benyomást akarsz kelteni, akkor ne a problémáidról beszélj, mert az SENKIT NEM ÉRDEKEL. Ehelyett fordulj tisztelettel és szeretettel az embertársaid felé és így ezt fogod visszakapni. Hogy is lehetnél bizonytalan egy olyan szobában, ahol tudod, hogy mindenki szeret téged? Engedd meg magadnak azt a nagyvonalú feltételezést, hogy ez így van, és ha eszerint viszonyulsz a körülötted lévőkhöz, cselekedeteid miatt tényleg szeretni fognak. Ha bizonytalan vagy benne, hogy megszólíts-e egy nőt, átadd-e a helyed egy rászorulónak a buszon, vagy elmenj-e egy találkozóra akkor gondold végig, hogy mit veszthetsz, ha nem csinálod meg? És mit nyerhetsz ha megcsinálod? Vegyük az első példát, hiszen úgyis valószínűleg ez érdekel a legjobban. Mi történik akkor, ha megszólítod a nőt, de ő elküld, rosszul reagál rád? Semmi… Az, hogy elküldött semmi negatív következménnyel nem járt, viszont a tény, hogy oda mertél menni, megcsináltad sokkal jobban fog motiválni, mint gondolnád. Minden egyes ilyennel nősz a saját szemedben, hiszen le tudtad győzni a félelmeidet. Ezt cikkem során még kifejtem. Most viszont kapaszkodj, mert kényes téma következik!

Önbizalom fejlesztés

Minden csak elhatározás és belső játék kérdése!

Élsz, vagy “létezel”?

Beszéljünk kicsit a felelősségvállalásról, az önbizalom egyik -ha nem a legfontosabb- alapkövéről. Ekkor a felelősséget vállaló egyén számol a tetteivel és annak következményeivel. Ebből egyenes úton következik, hogy ezek az emberek közvetlenül alakítják a saját életüket, az események tőlük függnek, nem egy “külső dologtól”. Ha valamivel nem vagy elégedett, akkor azt sosem más okozza, sosem más fog tenni a megoldásért, hanem te magad. Figyeld csak meg, hogy Csernus doktor mit hangsúlyoz az előadásaiban. Ha vállalod a tetteidet, véleményedet és ezek következményét, akkor felelősségvállaló ember vagy. Felnőtt ember vagy. Felejtsd el azt, hogy másokat hibáztatsz! Ne meg akard úszni az életet, hanem éld azt! Biztos lehetsz benne, hogy sok embernek nem fog tetszeni amit mondasz, vagy amit teszel. Lehet, hogy némelyikükkel közeli kapcsolatba vagy. Ha nem képesek tiszteletben tartani a döntéseidet, ami mellé teljes szívvel oda tudsz állni, az azért van, mert ezek az emberek nem önmagadért szeretnek. Ez önmagában elég rosszul hangzik, viszont tudd: mindig lesznek olyan emberek, akik nem akarnak megváltoztatni, úgy szeretnek amilyen vagy. Személy szerint én az ilyenek társaságában jobban érezném magam.

Győzd le magad!

Ez a téma egy külön cikk lehetne, viszont ahhoz, hogy önbizalmad megalapozott legyen, fontos megemlítenem néhány tételt -a teljesség igénye nélkül- az összefoglaló előtt.

 • Próbáld ki magad olyan helyzetekben, amelyekbe félsz belemenni!
 • Légy nyitott az új dolgok kipróbálására, hogy jobban megismerd magad!
 • A kritikát ne támadásnak vedd, hanem egy lehetőségnek, hogy javíts magadon. A tisztelet jele, hogy a szemedbe mondják, és nem a hátad mögött. Köszönd meg nekik, és szűrd le a tanulságot!
 •  Az emberek nem hülyék! Attól, hogy másképp gondolkodnak, még mondhatnak számodra is hasznos információkat. Próbáld őket megérteni és jobban kedvelni fognak.

A tartós siker

Zárásként foglaljuk össze, hogy mi kell hozzá, hogy önbizalmad a helyén legyen:

 • Megfelelő gondolkodásmód
 • A célok megfelelő kitűzése
 • Napi gyakorlatokkal erősíteni magad
 • Megragadni a pillanatot, cselekedni
 • Felelősséget vállalni
 • Legyőzni magad

Végül: kitartás. A legsötétebb égen ragyognak a legfényesebben a csillagok!

(4008)